Koninklijke Fanfare U.L.T.O. Winssen-Ewijk


Sinds 1878

disclamer

Home Nieuws Lid worden Contact Agenda Jaarplanner

Privacy Statement

Koninklijke Fanfare U.L.T.O. (Uit Lust Tot Oefening) Winssen - Ewijk

Historisch Besef Beuningen

'Opknappen, maar dan wel concert, de weeksluiting

en toneel erin'

muziekkoepel winssenBram Boon, Ton van den Berg, Joep Gerrits en Theo Cobussen (v.l.n.r.) bij de muziekkoepel. Foto eveline van elk

Een muziekkoepel is niets zonder cultureel leven. Dat vindt de initiatiefgroep die het muziekpaviljoen in Winssen wil opknappen.

PETER DEURLOO

Sinds september vorig jaar is de muziekkoepel een gemeentelijk monument, dankzij de inzet van muziekvereniging ULTO in Winssen als eigenaar en Stichting Historisch Besef Beuningen.


Er moet flink aan worden gewerkt om het gebouw weer veilig en in goede staat te krijgen en het liefst zo dicht mogelijk in de buurt te laten komen van hoe het er na de oplevering in 1959 heeft uitgezien.


Maar je hebt niets aan een oude muziekkoepel op zich, vinden Bram Boon, bestuurder van ULTO en de Winssense kerk, en Ton van den Berg van Historisch Besef Beuningen. Theo Cobussen van Stichting Dorpsboomgaard Het Groene Hart en Joep Gerrits van Krachtig Winssen sluiten zich daar van harte bij aan.


Het is pure winst, vinden ze, als het prachtige dorpsgezicht van oude kerktoren, kerk, dorpsboomgaard, klooster én kiosk behouden blijft. Maar in het muziekpaviljoen moet leven in de brouwerij komen, zo vinden ze ook.


,,Het is een perfecte plek voor concerten, ook van bandjes, huwelijken, toneeluitvoeringen, weeksluitingen van de basisschool, volksdans, de kermis", somt Cobussen op. Activiteiten die er ook alle al eens in zijn gehouden.


,,We houden 27 mei een open avond om het dorp enthousiast te maken", zegt Boon. En met vragen als: ,,Voor welke doelen wil je de koepel gebruiken? Wil je een bijdrage leveren aan de fondsenwerving?" Tot nu toe zit nog maar 6000 euro in de kas.


,,Er is minimaal 50.000 euro nodig voor het opknappen. De totale kosten zijn afhankelijk van de wensen van de toekomstige gebruikers. Als het niet lukt om dit bedrag ineens binnen te halen, wordt het werk in fases uitgevoerd", zegt van den Berg. ,,De koepel betekent veel voor Winssenaren", weet Boon. ,,Laat ze dat nu ook maar eens tonen."


Het muziekpaviljoen staat op grond van de kerk. Dat is volgens Van den Berg een belangrijke reden dat het er überhaupt nog staat. ,,Vroeger had ieder dorp wel een muziekkiosk, meestal in gemeentelijk bezit. De meeste zijn afgebroken."


De kiosk is een wederopbouwmonument. Van dit type zijn er nog twee in Nederland. ,,Bijzonder is dat de bouw van de kiosk mogelijk is gemaakt door de Vrienden van ULTO", zegt Gerrits. Het is een vereniging die al 170 jaar bestaat. ,,Winssen heeft een grote culturele en muzikale geschiedenis. Daar hoort de koepel bij. Het zou fantastisch zijn als die weer wordt gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel."


De initiatiefnemers gaan een enquête houden onder de kleine vijftig verenigingen die Winssen rijk is: wat willen zij?


,,De akoestiek is heel goed", weet Van den Berg. ,,Hij wordt daarom geroemd."


Andere sentimenten zijn er ook bij de koepel. Het was een prachtige plek om bij de kermis stiekem achter te zoenen.


De Gelderlander                                                                                  Vrijdag 26 april 2019